למה אתם צריכים לצפות? מה יקרה מעכשיו ועד שתזמינו את האדריכל או האדריכלית לשתות קפה על המרפסת? איך זה קורה? תכנון בית פרטי הוא תהליך שכרוך בתכנון אדריכלי, בעיצוב הבית, אבל גם ברישוי והוצאת היתר, עמידה בחוקים, תקנים ותכניות, תשלומים ואגרות ולא פחות מרגש, ביצוע התכניות ובנית הבית. אמרתי מרגש? כן, בהחלט! אפילו משמח. זהו תהליך של יצירה, של צמיחה, של אחדות המשפחה והזוגיות והתוצאה הסופית? אושר גדול.
אני מאמינה שזו הדרך היחידה לראות את הדברים. אני לא אומרת שהכל יהיה נחמד ומושלם, אבל בסיכומו של התהליך הוא יהיה קפיצה מרגשת בחיים שלכם.
התכנון, השונה מאדריכל לאדריכל ומבית לבית, הוא החלק הכי משמעותי והוא בעצם תכנון, עיצוב והתאמת הבית לחלומות, לצרכים, לנסיבות ולמגבלות שלכם. התכנון כרוך גם בהתחשבות בתקנים, חוקים ובתנאי השטח. זהו תהליך שבסיומו, לאחר בחינת כל מיני אפשרויות, אתם תגיעו לתכנית שמוסכמת עליכם והכי מתאימה לכם באופן אישי. יש אדריכלים שיגישו לכם מספר אלטרנטיבות מהן תצטרכו לבחור ויש אדריכלים שיעבדו איתכם כמו צוות חשיבה ותכנון ומן הסקיצה הראשונה תתפתח ותצמח התכנית הראויה. יש אדריכלים שמתכננים רק את המבנה ויש שמלווים אתכם בעיצוב הפנים והירידה לפרטים הקטנים. כך או אחרת, בסיום תהליך התכנון אתם צריכים להיות מרוצים ואפילו נלהבים מהתכנית של הבית שלכם.
הרישוי, השלב השני של תהליך תכנון בית פרטי, נסוב סביב הגשת בקשה להיתר ומילוי דרישות הוועדה. בתחילה בקשה, בתשלום, של "מידע תכנוני" מן הוועדה, בהגיעו אפשר להגיש בקשה להיתר, בתשלום של 20% מאגרת הבניה, המחושבת לפי שטח הבית. לאחר בחינת התכניות שהוגשו, הוועדה מעירה הערות ומבקשת אישורים מגופים שונים כמו פיקוד העורף, חברת חשמל, מחלקות ברשות וכ"ד, הכל תלוי בוועדה שלכם.
על כל התהליך מנצח עורך הבקשה שלכם, האדריכל, ובאחריותו לענות על כל הדרישות התכנוניות והשרטוטיות ולהשיג את האישורים הנדרשים. יש אדריכלים שנותנים ללקוחות להשיג חלק מן האישורים ויש אפשרות לשכור שירותיו של מישהו שיעשה זאת, אבל זה רק עניין טכני, בסופו של דבר עורך הבקשה, צריך לוודא שהושגו כל האישורים. לאחר השגת האישורים יש לשלם לרשות את יתרת 80% של אגרת הבניה, היטלים שונים שמחושבים לפי שטח הבית או התוספת לעיתים חל גם היטל השבחה. לאחר שההיתר החתום בידכם אפשר לפנות לשלב האחרון, שלב הביצוע.
הביצוע, השלב השלישי של תהליך תכנון בית פרטי, הוא שלב הבניה. הבניה תואמת אחד לאחד את מה שאושר בהיתר על פי חוק. לצורך הבניה האדריכל מכין תכניות עבודה לביצוע. הן מפורטות הרבה יותר מן התכניות שהוגשו להיתר ומהוות הנחיות בניה לבנאים, אנשי האלומיניום, אינסטלטור, חשמלאי, רצף וכל בעל מקצוע אחר שיהיה מעורב בבניה. זה השלב לבחור חומרי בניה, פרטי בניין, פרטי בידוד תרמי, פרטי איטום, נישות וחומרי גמר כמו ריצוף וטיח. סט תכניות ביצוע כולל תכניות של המהנדס, הקונסטרוקטור וכולן ביחד מהוות את הנחיות הבניה. עם סט מלא של תכניות לביצוע, אתם יכולים לצאת למכרז ולקבל הצעות מחיר מקבלנים.
זיכרו: התכניות חייבות להיות חלק בלתי נפרד מהחוזה שלכם עם הקבלן, או הקבלנים אותם תבחרו.
לשלב הביצוע יש כמה שיטות ניהול בניה:
"קבלן עד מפתח" – בחירת קבלן אחד שאחראי על כל תחומי הבניה עד שהוא מסיים ומגיש לכם את המפתח לבית.
"קבלנות עצמית" – אתם בוחרים קבלנים לפי הצורך עם התקדמות הבניה. אין קבלן ראשי שמנצח על התזמורת אלא אתם.
"מנהל פרוייקט" – שכירת מנהל שמנהל את הפרוייקט ומתאם בין הקבלנים, אותם אתם יכולים לבחור בעצמכם או לפי המלצתו. חלק מתפקידו הוא גם פיקוח על הקבלנים השונים.
במידה ואינכם מתחום הבניה אתם חייבים מפקח בשתי השיטות הראשונות שיפקח על הבניה, איכותה והתאמתה לתכניות. האדריכל מבצע פיקוח עליון בלבד ואיננו אחראי על דיוק הביצוע לפי תכניותיו. במידה ולא בוצעה הבניה על פי התכניות האחריות היא של המבצע שהרי התכניות הן, כאמור, הנחיות לביצוע עבודה.
תהליך תכנון בית פרטי מסתיים בכניסתכם לבית החלומות שלכם והזמנת האדריכל או האדריכלית לקפה ועוגה על המרפסת.